Nieuws & media

Nieuwe podcast over opleiding niet af kunnen maken

90-podcast-klaartjeKen je dat ook: het gevoel dat je niets waard bent, dat alle deuren in je hoofd dichtgaan of dat de wereld vergaat, het idee dat anderen veel beter zijn dan jijzelf of dat je zo boos bent op jezelf of de buitenwereld dat je ontploft? Klaartje is ernstig dyslectisch en dit heeft een grote stempel op haar leven gezet. Nu ze de goede begeleiding heeft gevonden, gaat het stukken beter met haar: Klik hier.

Wil je meer over dyslexie weten? Klik hier.

Meer podcasts vind je als je hier klikt. Wil je de podcasts liever op Spotify luistern? Klik hier.

Ken je dat ook: gesprekken met jezelf voeren? - Podcast

89 podcast innerlijke monoloog95% van de conceptuele denkers heeft een interne monoloog in het hoofd: denkbeeldige gesprekken met jezelf of iemand anders. Gesprekken die heel negatief kunnen zijn en steeds zwarter worden naarmate we meer last van stress hebben. Waar komen die negatieve stemmen toch vandaan en hoe ga je er mee om? Gertrudie en Sjan gaan hierover in gesprek in deze podcast: Klik hier.

Zittenblijven? Een hardnekkig en ongewenst fenomeen.

ZittenblijvenHet aantal middelbare scholieren dat blijft zitten, neemt nog steeds elk jaar toe. Momenteel blijft 25% van alle leerlingen wel een keer zitten! Ook al heeft onderzoek al lang bewezen dat de prestaties van leerlingen door het zitten blijven niet verbeteren, toch wordt dit beleid niet veranderd. Dat leerlingen daardoor vaak hun motivatie verliezen, vaker gepest worden, een lager zelfvertrouwen krijgen, vaker naar een lager schoolniveau uitstromen of hun school zonder diploma verlaten, doet bij schoolbesturen nog steeds geen alarmbellen rinkelen. Hun eigen cijfers zijn meer leidend dan die van de leerlingen! Sta jij, eventueel met je ouders, ook voor de keuze om te blijven zitten of door te gaan, lees dan eens dit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs uit mei 2024.

Hoezo neurodivergent en neurotypisch? - Artikel

Wat was het een verademing toen ruim 10 jaar geleden de term neurodiversiteit opdook als het ging om mensen met een label als AD(H)D, TOS, ASS of autisme, DCD of dyspraxie, dyslexie en/of dyscalculie. Nel Hofmeester is in Nederland ook een belangrijke aanjager in het gebruik van deze term geweest, waarvoor dank! Eindelijk was er met dit nieuwe kader ook oog voor de sterke kanten van deze labels, die wij zien als vormen van conceptueel denken.
Helaas wordt de mooie term neurodiversiteit ons inziens alweer vertroebeld door er de termen neurotypisch en neurodivergent aan toe te voegen. Een beweging die wij ongewenst vinden. 

neurodiversiteit
Hierover hebben wij een artikel gepubliceerd als blog op de website van Impuls & Woortblind in juni 2024. Klik hier om het te lezen.
Wil je meer artikelen van en over ons en over het conceptuele denken lezen? Klik hier.

Webinar 4 februari 2025 via Zoom

Lezing-Dyslexie-veel-mogelijkheden-kleinWil je meer weten over dyslexie en het conceptuele denken?  Wil je weten waarom faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor het webinar op dinsdagavond 4 februari 2025. Het webinar via Zoom start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Het kost € 15,00 p.p. Mail ons als je mee wilt doen. 

Dit webinar is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met dyslexieADHDADDautismedyscalculie en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over het webinar zelf.

Steeds meer neurodiversiteitsnetwerken in organisaties.

Hoe zet je een netwerk voor neurodiverse mensen op en werkt dat? Stefan is voorzitter van zo'n netwerk en vertelt erover in deze podcast:

Podcast 81 Stefan

Netwerken als deze kunnen herkenning en erkenning bieden, gelegenheden om meer mensen zoals jij te ontmoeten, de mogelijkheid om tips en trucs uit te wisselen en meer.

Jan Anne heeft ook een netwerk opgericht binnen de Belastingdienst, luister zijn podcast hier.

Ook een grote internationale organisatie als Deloitte heeft een netwerk en zelfs eigen podcasts op hun YouTube kanaal. Luister die hier.

Wil je binnen jouw organisatie ook zo'n netwerk opzetten? Jan Anne en Stefan vinden het fijn om je nog meer tips te geven.

Help je kinderen door het schoolsysteem heen!

Huiswerk maken 2Ken je onze pagina over kinderen met dyslexie of andere labels al? Een pagina voor ouders én kinderen op onze andere website: www.geniaaloprechts.nl

Op deze pagina vind je veel tips en podcasts met tips over hoe je kinderen te begeleiden, wat belangrijk is voor ouders en kinderen om te weten en hoe je hen zo goed mogelijk door het schoolsysteem kunt loodsen.

Luister bijvoorbeeld ook de podcast van Mari An, een moeder die onze 4-daagse training heeft gevolgd, die haar kinderen nu alles over het conceptueel denken leert en hen studeertips geeft.

 

Kwaliteiten, verveling of intelligentietesten? Drie leuke podcasts!

Nieuwsbrief nov 2023

Luister onze nieuwste podcasts op SpotifySoundcloud of deze website. We hebben weer heel leuke onderwerpen voor je in petto:

76 - Gertrudie + Sjan 3 - Kwaliteiten - Executieve functies - Generalisten en specialisten 

We krijgen vaak de opmerking van met name mensen met AD(H)D dat hun executieve functies onder de maat zijn en de vraag of wij ze die aan kunnen leren. Luister in deze podcast naar de illusies en onwaarheden over deze functies en wat de ware talenten zijn van jou als conceptueel denker.

77 - Marzenka - Intelligentietesten - Werkgeheugen - Kwaliteiten - Dyslexiespecialist

Heb jij ook zoveel moeite met intelligentietesten of assessments maken? Ontdek waarom conceptueel denkers deze testen slechter maken en wat je daarbij kan helpen.

78 - Gertrudie en Sjan - Perfectionisme - Verveling - 300% zien - Vechten als overleving

Conceptueel denkers leggen vaak de lat hoog, geloven regelmatig niet dat het goed is wat zij doen of komen tot niets omdat een minder dan perfect resultaat niet goed genoeg is. Herken jij dat ook? Gertrudie en Sjan leggen uit hoe dat werkt en niet werkt.

Stop met die reken- en taaltoets!

Geen starterskwalificatieDe krapte op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. Een immens probleem, dat vraagt om creatieve en fundamentele oplossingen. Wat ons betreft is dit er één: stop met de verplichte taal- en rekentoetsen in het mbo! Die treffen volgens ons vooral neurodiverse mensen. Studenten met bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie, die hierop stuklopen en zonder diploma van school gaan. Dat zijn er elk jaar bijna 25.000!!!! Daar gaat je talentvolle werknemer…

Lees meer.

Dit artikel staat in het novembernummer van het Impuls & Woortblind Magazine.

Je examens voorbereiden met video's - Kortingactie!!

DigistudiesDigistudies is een digitaal platform waar uitlegvideo’s op staan van álle examenonderwerpen van VMBO-T, HAVO en VWO.

Voor Dynamika heeft Micha Proper een speciale actie opgezet: een Gratis vak per leerling en korting voor andere nog aan te schaffen vakken.

  • Als je graag gebruik wilt maken van het gratis vak, neem dan even contact op met micha@digistudies.nl, hij maakt met alle plezier een account voor je aan.
  • Als je gebruik wil maken van korting op andere vakken, vul dan de kortingscode “dynamika” in bij het betaalproces op digistudies.nl en krijg 25% korting!!

Ken je onze nieuwe blog al: Hoe bestaat het!?

Sjan VerhoevenDegenen die Sjan kennen weten dat ze zich nogal eens over dingen kan opwinden. Dat resulteert in een nieuwe blog van Sjan: Hoe bestaat het!? We hebben daar een aparte pagina op onze website voor ingericht. Lees hier wat Sjan zo aan het hart gaat.

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Een filmpje niet alleen herkenbaar voor dyslectici, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van en denken dan dat ze niet kunnen lezen. Niets is minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Nieuw record snellezen: 3460 woorden per minuut!

Einstein-fiets-dyslexie-mindmappen-stift-plaatjeAl na 1,5 uur oefenen tijdens een coachgesprek "Effectief werken met dyslexie" heeft een 54-jarige directeur van een intermationaal bedrijf ons laatste record snellezen gebroken. Zijn beginsnelheid was 288 woorden per minuut. Dit is de gemiddelde leessnelheid. Zijn eindsnelheid ligt nu op 3460 woorden per minuut. Dat is 13 keer zo snel. Hij kon van de gelezen tekst 4 keer zoveel navertellen als in het begin. Zo zie je maar dat ook als je al wat ouder bent, de hersenen nog heel flexibel zijn.

Lees hier meer over snellezen.

Engels boek nu ook in Kindle editon!

De vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" is nu verkrijgbaar bij Amazon! Het boek heeft een nieuwe titel gekregen: "Move Forward with Dyslexia!
Dismiss the label, dissolve fear of failure, discover your intelligence, deserve success."

Sinds eind maart 2016 is het boek nu ook als E-book verkrijgbaar in de Kindle edition van Amazon! Hier zijn we heel trots op.