Nieuws & media

De Power van het anders denken! - 1 - 8 oktober Dyslexieweek!

Dyslexieweek-2021VANAF NU zijn de tickets te koop voor het waanzinnige POWERFUL programma van de Week van Dyslexie 2021, georganiseerd door de HOI-Foundation.

Kijk voor meer informatie op: weekvandyslexie.nl

Een weekticket kost slechts € 25,- en geeft toegang tot meerdere Nederlandse en Internationale sprekers: 9 sprekers over de POWER van het anders denken!

Ken je onze nieuwe blog al: Hoe bestaat het!?

Sjan VerhoevenDegenen die Sjan kennen weten dat ze zich nogal eens over dingen kan opwinden. Dat resulteert in een nieuwe blog van Sjan: Hoe bestaat het!? We hebben daar een aparte pagina op onze website voor ingericht. Lees hier wat Sjan zo aan het hart gaat.

Dyslectische kinderen met migratieachtergrond achtergesteld!

In een schokkend onderzoek heeft Machil Deinum aangetoond dat dyslexie bij kinderen met een migratie-achtergrond nauwelijks wordt ontdekt. Daardoor krijgen zij ook niet de begeleiding die nodig is. 

Luister hier zijn podcast:

Machil is zelf ook dyslectisch en heeft zich door het schoolsysteem heen geworsteld. Het heeft zijn blik op het onderwijs voorgoed veranderd. Nu werkt hij er zelf in en is nauw verbonden met Studeren Plus: een programma dat moet zorgen voor inclusief onderwijs, diversiteit dus!

Klik hier om zijn onderzoek te lezen! Klik hier voor zijn reactie op uitspraken van Anna Bosman.

Podcasts over stress, het kleine kind in jou en aangepaste conceptueel denkers

 

 

  • Ieder mens heeft wel een klein kind in zichzelf. Een klein kind dat in spannende situaties in het heden onze stressreacties bepaalt en regisseert.
  • Gertrudie en Sjan vertellen hierover in podcast 52.

 

  • Er is een derde groep denkers wanneer je mensen zou onderverdelen in conceptueel denkers en lijndenkers: de Aangepaste Conceptueel Denker! Wat is dat en ken jij ze ook in je leven?
  • Gertrudie en Sjan vertellen hierover in podcast 50.

Lees ook onze nieuwsbrief hierover! Klik hier.Wij publiceren onze podcasts op ons Soundcloud-kanaal. Je kunt ze ook beluisteren op SpotifyI-Tunes of via Twitter!

De inspiratie van Sjan Verhoeven

Sjan VerhoevenHet onderwijs sluit onvoldoende aan op de conceptuele manier waarop veel dyslectici denken. Zij worden te weinig ingezet en aangesproken op hun kracht en kwaliteiten en krijgen niet de kans om te shinen, aldus Sjan Verhoeven. 

Lees hier het interview met Sjan, waarin ze vertelt hoe zij adolescenten en volwassenen met dyslexie begeleidt.

Dit artikel is verschenen in Nieuwsbrief 19 van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie in september 2020. Klik hier voor het artikel.

Wil je meer artikelen lezen? klik hier.

Hoe wordt het plezier in lezen verknald?

Waarom lezen zo weinig jongeren én volwassenen? Hoe wordt ons plezier in lezen verknald? Arjen Lubach legt het uit:

Een filmpje niet alleen herkenbaar voor dyslectici, maar zij hebben er wel vaak het meeste last van en denken dan dat ze niet kunnen lezen. Niets is minder waar!

Wil jij het plezier in het lezen terug? Lees hier meer over snellezen.

Webinar 4 november 2021 via Zoom

Lezing-Dyslexie-veel-mogelijkheden-kleinWil je meer weten over dyslexie en het conceptuele denken?  Wil je weten waarom faalangst conceptueel denkers dubbel treft? 

Meld je dan aan voor de Lezing op donderdagavond 4 november 2021. De lezing start om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. 

Je kunt de lezing bijwonen via Zoom vanuit je stoel thuis.

Deze lezing is interessant voor alle conceptuele denkers, voor mensen die merken dat er mensen zijn die een andere logica hebben dan zijzelf en/of mensen met dyslexieADHDADDautismedyscalculie en/of hoogbegaafdheid.

Klik hier voor meer informatie over de lezing zelf.

Dyslexie 360

Dyslexie-360Geen mooier moment om dit nieuwe en positieve boek te lanceren dan tijdens de DAG VAN DYSLEXIE van 5 oktober 2019 jl. Een dag die zelf ook mooi, inspirerend en positief was.
Rod Nicolson, wetenschapper en de auteur van Positive Dyslexia, was erbij om zijn in het Nederlands bewerkte boek te helpen lanceren. Nel Hofmeester heeft in samenwerking met Irene Besnaard-van Baaren en Kees van den Bos de vertaling en bewerking gerealiseerd omdat zij in Positive Dyslexia lazen wat zij al vele jaren, werkend met dyslectici, zagen: naast de negatieve symptomen ook positieve en aantoonbare kwaliteiten van dyslectici. Roderick Nicolson onderbouwde dit met eigen wetenschappelijke onderzoeken, aangevuld met andere (grootschalige) onderzoeken. Dyslexie360 geeft een totaalbeeld van dyslexie in al zijn aspecten: de zwakke en de sterke kanten, de belangrijke rol van het onderwijs en de invloed van dyslexie in de levensloop. We zijn enorm trots op Nel en haar team dat dit belangrijke boek nu ook in het Nederlands te lezen is.

Wil je het boek bestellen? Klik hier.

Dyslexie als Kans!

Dyslexie-als-kansEindelijk is het vertaald: het baanbrekende boek van Eide en Eide dat in hetzelfde jaar is uitgekomen als ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" en eenzelfde visie op dyslexie presenteert! Onder de titel "Dyslexie als kans" heeft de HOI Foundation dit boek laten vertalen, een boek dat is geschreven door twee neurowetenschappers die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar dyslexie. Ze laten zien hoe dyslecten cognitieve eigenschappen hebben die juist vele kansen kunnen bieden. 

Bestel het door hier te klikken.

Door de website meer rust en begrip

praktijkveerhaalOp 15 juni werd dit bericht op onze Facebook pagina geplaatst:

"Ik wil graag mijn waardering uiten voor jullie geweldige werk.
Sinds 3 weken ben ik er, dank zij deze site, achter gekomen dat ik dyslexie heb. Ik ben nu 60 jaar en heb mijn hele leven geworsteld met de verschillen die mijn manier van denken met zich mee brengt. Nooit begrepen. Het verhaal van mijn leven te lezen en te zien in de brochure en de filmpjes van Sjan waren een echte openbaring en heeft me begrip en rust gegeven.
Dank jullie wel. Hartelijke groet, Chiel"

Nieuwe website voor ALLE conceptuele denkers


Dyslexie-conceptueel-denken.jpgVoor alle conceptuele denkers, met of zonder label, hebben wij een nieuwe website: www.geniaaloprechts.nl. Een website vol informatie, filmpjes en een nieuw trainings- en coachaanbod. Dus of je nu ADHD, ADD, dyscalculie, autisme heeft of hoogbegaafd bent of gewoon een conceptueel denker zonder label, dan is deze website speciaal voor jou gemaakt. 

Nieuw record snellezen: 3460 woorden per minuut!

Einstein-fiets-dyslexie-mindmappen-stift-plaatjeAl na 1,5 uur oefenen tijdens een coachgesprek "Effectief werken met dyslexie" heeft een 54-jarige directeur van een intermationaal bedrijf ons laatste record snellezen gebroken. Zijn beginsnelheid was 288 woorden per minuut. Dit is de gemiddelde leessnelheid. Zijn eindsnelheid ligt nu op 3460 woorden per minuut. Dat is 13 keer zo snel. Hij kon van de gelezen tekst 4 keer zoveel navertellen als in het begin. Zo zie je maar dat ook als je al wat ouder bent, de hersenen nog heel flexibel zijn.

Lees hier meer over snellezen.

Engels boek nu ook in Kindle editon!

De vertaling van ons tweede boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!" is nu verkrijgbaar bij Amazon! Het boek heeft een nieuwe titel gekregen: "Move Forward with Dyslexia!
Dismiss the label, dissolve fear of failure, discover your intelligence, deserve success."

Sinds eind maart 2016 is het boek nu ook als E-book verkrijgbaar in de Kindle edition van Amazon! Hier zijn we heel trots op.