website element

Boek: "Dyslexie: stoornis of intelligentie

Faalangst en prestatiedrang omzetten in succes

Auteurs:Sjan Verhoeven en Gertrudie Boersen
Uitgever: Garant, 2012. Nu alweer in de 4e druk verkrijgbaar!
ISBN-nr.:978-90-8575-049-9
Pagina's:405
Winkelprijs:€ 39,00

 

Dit is een gemakkelijk te lezen zelfhulpboek voor (jong)volwassen dyslectici, maar ook heel handig voor ouders en andere opvoeders. Lees en herken veel over hoe het dyslectische brein werkt en hoe je in je werk of studie effectiever kunt handelen door praktische oefeningen die passen bij jouw eigen manier van denken!

Het boek is in elke boekhandel te bestellen, ook online. Bestel het hier!

Inhoud van het boek

"Dyslexie: stoornis of intelligentie" is geschreven voor en over volwassenen met dyslexie. De auteurs nemen stelling tegen de overtuiging dat dyslexie een stoornis is. Dyslexie komt in belangrijke mate voort uit een andere manier van denken, die in dit boek het conceptuele denken wordt genoemd. Het is die manier van denken die de basis vormt tot het hebben van succes en tot het ontwikkelen van een eigen manier van werken in de studie of op het werk. In die eigen manier van werken is het mogelijk om sneller te lezen, beter te schrijven, duidelijker te communiceren en een brug te leggen tussen conceptuele denkers en lijndenkers.

Het boek geeft de lezer inzicht in wat dyslexie is, wat de oorzaken van faalangst in de vorm van prestatiedrang of uitstelgedrag zijn, en hoe deze twee fenomenen hand in hand gaan. Wanneer de faalangst vermindert, hebben dyslectici ook minder last van hun dyslexie. Door anders naar dyslexie te kijken, zullen dyslectici hun dyslexie beter kunnen accepteren en een positiever zelfbeeld kunnen opbouwen. Een positief zelfbeeld geeft ruimte en vrijheid in het leven en is een goed fundament voor het hebben van succes.

Hoofdstukken

  1. Inleiding
  2. Dyslexie: definities en aanpak
  3. De werking van het dyslectisch brein
  4. Het conceptuele denken
  5. Faalangst bij dyslectici
  6. Het verminderen van faalangst en prestatiedrang bij dyslectici
  7. In balans komen
  8. Een eigen manier van werken
  9. Het geheim van succes
  10. Tot slot

Wil je een kijkje nemen in het boek, klik dan hier.

Meeleesversie

Het boek is voorzien van een primeur in de boeken die over dyslexie gaan. Het volledige boek is namelijk ook beschikbaar als pdf-file met OCR-bewerking via de website van uitgeverij Garant. Op deze website kun je inloggen met de downloadcode die je in het door jouw gekochte boek vindt. Deze pdf-file is vervolgens te openen met behulp van diverse ICT-hulpmiddelen zodat je het boek ook op je computer of I-Pad kunt lezen én beluisteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn de programma’s: Kurzweil, ClaroRead, Sprint en Voicebook Reader.

Als je deze pdf-file wilt downloaden, moet je het boek kopen.

De downloadcode vind je voor in het boek.

Recensies

Er zijn verschillende recensies over het boek verschenen in:

Lezers over ons tweede boek

Een docente in een e-mail:

Wow! Wat een fantastisch boek is 'Dyslexie: stoornis of intelligentie? Faalangst en prestatiedrang omzetten in succes'. In mijn zoektocht om mijn kind van 9 jaar beter te helpen en begrijpen kwam ik op deze site terecht. Bij de site en de podcasts dacht ik, ik herken met mezelf hier ontzettend in. En tijdens het lezen van het boek dacht ik, nu valt alles op zijn plek betreffende mijn kind. Met mijn eigen kind heb ik de Kernvisie methode gevolgd. Deze methodiek is ook gericht op woordbeelden opslaan, veel meer gebruik te maken van de visuele sterke kant. Daarnaast volgt hij reflex integratie therapie. Hierbij zijn mooie dingen naar voren gekomen en geoefend, maar het waren naar mijn inziens nog te veel losse flodders. Met dit boek valt alles nu op zijn plek. Het boek verwoord ontzettend goed de onderliggende theorie. En ik als (blijkbaar ook) conceptueel denker heb nu de hele puzzel compleet betreffende mijn kind. Nu nog zijn school meekrijgen! Ik werk zelf al bijna 20 jaar in het Speciaal Basis Onderwijs. De afgelopen jaren zijn we op mijn huidige werkplek een mooie weg aan het inslaan waarbij we ons onderwijs steeds meer proberen af te stemmen op beelddenkers. Dit boek heeft daartoe ook weer aan bijgedragen. Al is het ook een proces van een lange adem om het hele team goed mee te krijgen."

Mike, in een e-mail: 

Na het lezen van dit boek zijn er voor mij heel veel puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Het heeft mij heel veel nieuwe inzichten gegeven. Na bijna heel mijn leven te hebben geworsteld met mijn dyslexie, begreep ik na het lezen van dit boek eindelijk mijn eigen manier van denken. Een van de inzichten die ik kreeg, was de mate van faalangst die mijn leven toch wel in de greep houdt. Momenteel zit ik in een fase dat ik veel last heb van mijn faalangst. Daar ga ik nu wat mee doen. Bedankt voor dit mooie boek!"

Sandra in een e-mail:

Jemig, wat een interessant boek! Ik heb jarenlang geen boeken kunnen lezen, niet ontspannen genoeg zijn of geen idee hebben wat je zojuist gelezen hebt terwijl je al 3 bladzijdes verder bent. Had het lezen van boeken een paar maanden geleden echt opgegeven. Maar nadat ik gisteren ben begonnen in jullie boek kon ik niet meer stoppen. Kon gewoon niet stoppen."

Uit een e-mail van een zus, 34 jaar:

Beste Gertrudie, weet je wat echt heel leuk is: mijn broer heeft dyslexie en ik weet dat hij een paar jaar  geleden heel blij was met 2 boeken daarover.  De boeken hebben hem zo geholpen in zijn baan om de dingen beter te leren verwoorden. Daardoor is hij zelfs het gesprek met onze vader aan gegaan. Dat heeft hun nog dichterbij elkaar gebracht na jaren van strijd. Juist omdat ze er allebei zo tegenaan liepen dat ze wel weten wat ze willen zeggen, maar het niet kunnen verwoorden, herkenden ze in ene veel in elkaar. Mijn vader kampte ook met veel minderwaardigheidsgevoelens door zijn dyslexie en begreep ook dat stuk in een keer veel beter. Ik heb hem onlangs gevraagd welke boeken dat waren zodat ik ze aan iemand anders aan kon raden en toen stuurde hij mij de titels van jullie boeken!! Dat vond ik zo bijzonder. Ik liet het hem weten en hij zei dat hij julle altijd al had willen ontmoeten om jullie te bedanken. Ze hebben hem echt heel veel geholpen. Dus even via mij stuur ik jullie al zijn dankbaarheid! Jullie doen mooi werk samen." 

Tim, in een e-mail:

Na het lezen van dit boek zijn er voor mij heel veel puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Het heeft mij heel veel nieuwe inzichten gegeven en na bijna heel mijn leven worstelen met dyslexie, begrijp ik na het lezen van dit boek eindelijk mijn eigen manier van denken."

Uit een e-mail van een moeder:

Beste Sjan en Gertrudie, Ik heb geen vraag. Ik wilde jullie eigenlijk even bedanken voor jullie boek 'Dyslexie, stoornis of intellegentie!'. Bij bijna elke pagina denk ik 'ja, ja, ja!'. Mijn dochter heeft dyslexie en het is zó herkenbaar en zó fijn om te lezen. Ik hoop echt dat we haar dankzij dit boek weer een beetje beter kunnen helpen. Dus: dankjewel! 

Uit een e-mail van Jolien Fokkens, Davis®Counselor:

Beste dames. Op het moment lees ik jullie boek "dyslexie intelligentie of stoornis". Wat een geweldige inspiratiebron!!:) Het boek is een en al herkenning van wat ik ervaar in mijn werk en al jaren aan ouders en leerkrachten probeer duidelijk te maken. Het bevestigt zo wat ik ervaar en zie bij dyslectische kinderen en volwassenen. Het is net als toen ik in 2001 het boek van Ronald Davis "De gave van dyslexie" las. Dit klopt, zo is het. De rode draad in mijn leven is ook dyslexie, hoewel ik het zelf niet heb?! De uitleg van de werking van de hersenen is zo'n geweldige aanvulling op wat ik zelf al weet en voor het eerst lees ik over faalangst bij kinderen. Dat komt zoveel voor en kinderen staan daar vaak zo alleen in. Nu krijg ik ook meer tools om daar iets mee te doen. Ik hoop echt dat dit boek en al onze inspanningen om dyslectici te begeleiden ook de benodigde veranderingen in het onderwijssysteem en in onze samenleving gaan geven. Hartelijke groet.”

Veiligheidscoördinator, 38 jaar:

Voor mij als dyslecticus een feest van herkenning! Dit boek heeft mij meer begrip voor zowel mijzelf als voor de niet-dyslectische ander gegeven."

Een moeder, 46 jaar:

De meeste boeken over dyslexie zijn onleesbaar en zwaar. Dit boek is makkelijk leesbaar, analytisch, maar ook praktisch toepasbaar en vooral heel positief. Het is oplossingsgericht en geeft veel handvatten om mijn dyslectische zoon te helpen."

Anoniem op internet:

Wow, dit boek had ik graag jaren eerder willen lezen!"

Zelfstandig onderneemster, 66 jaar:

Dit boek heeft mij van kop tot teen door elkaar geschud. Na het lezen voelde ik dat mijn gedachten kalmeerden. Als ik dit boek 40 jaar eerder had gelezen, had ik mijn werk met veel minder energieverspilling kunnen doen."