website element

Dyslexie testen

Dynamika voert geen dyslexietesten uit! Je hebt geen dyslexieverklaring nodig om gebruik te kunnen maken van onze diensten.

Redenen om een dyslexietest aan te vragen

Er zijn verschillende situaties waarin het handig is om een dyslexietest te laten doen met als doel een dyslexieverklaring te krijgen:

  • Een leerling heeft dit nodig om extra begeleiding of examentijd op school te krijgen voor zijn of haar dyslexie.

  • Je bent student of wilt gaan studeren en kunt dan met een dyslexieverklaring examentijdverlenging krijgen.

  • Sommige hulpmiddelen worden ook voor volwassenen vergoed door de ziektekostenverzekering, zoals een Daisy-speler. Ook dan is het noodzakelijk om een dyslexieverklaring te kunnen overleggen.

  • Een werkgever kan dit eisen als bewijs voordat hij/zij overgaat tot vergoeding van een training of coachtraject gericht op dyslexie.

Let op: niet iedereen heeft in dezelfde mate last van dyslexie. Er zijn mensen die dyslectisch zijn, maar net buiten de criteria vallen van een dyslexietest. Ofwel: zij lezen net iets te snel en schrijven net iets te goed. Dan krijg je dus geen dyslexieverklaring. Het kan evenwel zijn dat je toch last hebt van verschillende problemen en baat kunt hebben bij enige training of coaching. Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Vergoeding van dyslexietesten door de ziektekostenverzekeraar

Het is in wezen niet meer mogelijk om als volwassene een dyslexietest vergoed te krijgen door de zorgverzekering.

De beste en goedkoopste mogelijkheid om toch een test te laten doen is om contact op te nemen met een BIG-geregistreerde psycholoog. Je kan met hem/haar de mogelijkheden tot gehele of gedeeltelijke vergoeding van de test bespreken. Je kan er één bij jou in de buurt zoeken en vraag vooral of ze ervaring hebben in het afnemen van dyslexietesten!

Uitvoerders van dyslexietesten

Viavia kennen wij een aantal betrouwbare psychologen en orthopedagogen die testen afnemen:

Er zijn een aantal instituten die dyslexietesten afnemen, maar die zijn vooral op kinderen gericht en erg duur:

  • www.rid.nl 
    Zij nemen bij zowel kinderen als volwassenen dyslexietesten af.
  • www.iwal.nl 
    Zij nemen bij zowel kinderen als volwassenen dyslexietesten af, maar zijn gespecialiseerd in kinderen. Het IWAL begeleidt dyslectici vooral door een gestructureerd Nederlands taal- en spellingsprogramma aan te bieden.

Wil je meer tips of hulp in het omgaan met je dyslexie?

Wij bieden:

Bel of mail ons!

Download hier onze GRATIS folder over dyslexie!