website element

Coaching - Omgaan met Faalangst

Zie jij ze ook: Beren op de weg?

Beren zijn er in allerlei soorten en maten:

 • Beren-op-weg-schaduwBlokkeren als je een examen of presentatie hebt;
 • Je idee niet goed kunnen verwoorden in een vergadering;
 • Al helemaal in paniek geraken als je aan het schrijven van een scriptie of rapport denkt;
 • Continu denken dat je het niet kan, dat je dom bent of dat je het niet waard bent;
 • Het lukt niet om succes te hebben binnen je werk.
 • Zoveel stress en spanning in je lichaam ervaren, dat je al niet eens meer weet dat je dat eigenlijk altijd hebt.

Dyslexie wordt erger door spanning/stress!

Als je last hebt van faalangst, uitstelgedrag, prestatiedrang of te hard je best doen, worden de symptomen van je dyslexie erger. Het is dan net alsof je in een auto aan het rijden bent en tegelijk op het gaspedaal en de rem trapt. Dat werkt niet. Daarom biedt Dynamika een individueel coachtraject speciaal over faalangst aan.

(Lees hier meer over faalangst)

Inhoud:

De coaching bestaat uit de volgende onderdelen:

 • inventarisatie van je eigen familiegeschiedenis en schoolloopbaan;
 • onderzoek naar de oorzaak van je faalangst en hoe je dit uit je systeem kunt krijgen (50% van de oorzaken ligt doorgaans in de schoolloopbaan, 50% in de familiegeschiedenis, soms beiden);
 • dit doen we door middel van het werken met systeem-opstellingen of Innerlijk Kind Therapie. Met behulp van beide technieken wordt het trauma, dat vaak ten grondslag ligt aan faalangst, uitgewerkt. Negatieve gedachten en gevoelens die daaruit voortgekomen zijn en die in het heden nog steeds voor blokkades zorgen, worden losgekoppeld van het hier-en-nu. Dit gebeurt door naar het trauma te kijken en naar oplossingen daarvoor te zoeken of die situatie in een juister perspectief te zetten;
 • je leert een aantal technieken om je faalangst verder te verminderen.

Wil je meer weten over het werken met opstellingen, klik dan hier.

Meer weten over de Innerlijk Kind Therapie? Klik hier.

Als je een individueel consult wilt doen, dan kun je je daarop voorbereiden door een  vragenlijst door te nemen. Vaak krijg je nog meer informatie door de vragenlijst met je ouders of andere familieleden door te nemen (als dat mogelijk is).

Download de vragenlijst

Resultaten:

 • je hebt inzicht in welke dynamieken ten grondslag liggen aan je faalangst;
 • je herkent de gedachten of gevoelens die voort komen uit je faalangst;
 • je weet wat je kunt doen om die gedachten of gevoelens los te laten;
 • je vind innerlijke rust en bent meer in balans;
 • je kunt het gevoel dat je echt iets kunt of er werkelijk toe doet, in jezelf toelaten.

Praktische informatie:

 • sessies van 1,5 tot 2 uur op afspraak;
 • eerste afspraak is een intakegesprek van 1,5 uur;
 • betalen: per gesprek of een traject van 3 gesprekken;
 • frequentie van gesprekken in overleg.

Vaak zijn 3 coachsessies van 1,5 tot 2 uur uur voldoende om de ergste faalangst te doen afnemen, maar soms zijn er meer sessies nodig als de faalangst vanuit verschillende negatieve ervaringen of traumatische situaties is ontstaan.

Meer info / aanmelden

Faalangst wordt ook behandeld in de Individuele coaching of de training 'Effectief werken met dyslexie'. In de training wordt vooral gekeken naar de schoolloopbaan en komt gedurende bijna een hele dag iedereen een keer aan de beurt.

Reacties van deelnemers:

Junior PR-consultant, 29 jaar, vrouw.

Wow, wat een mooie sessie was dit! In een paar uur tijd valt eindelijk - na 29 jaar - dat laatste puzzelstukje op zijn plek. Wat een rust en een heerlijk gevoel. Ik stap naar buiten met een voor mij totaal nieuw en bevrijdend perspectief. Door een moeizame schoolloopbaan (blijven zitten, speciaal onderwijs, VMBO kader) ben ik gaan geloven dat ik niet zo slim was ondanks het feit dat ik wel de HBO heb behaald. Nu zie ik in dat dit beeld niet klopt en dat dit beeld over mijzelf is onstaan door het schoolsysteem waar ik gewoon totaal niet in paste.  Mijn vader had ook een moeilijke schoolloopbaan en had dezelfde overtuigingen als ik. Hierdoor was het nog moeilijker te geloven dat dit niet aan mij (of aan ons) lag maar aan iets waar ik niks aan kon doen. Dankzij de sessie die ik bij Gertrudie heb gedaan ben ik in mijzelf gaan geloven en is er een enorme drive onstaan om vanaf nu alles uit mijzelf te halen wat erin zit. Ik merk in mijn werk ook een ontzettend groot verschil tussen voor en na de sessie, wauw! Dus op naar de universiteit :)

praktijkveerhaalWerkloze man, 53 jaar.

 
Echt een top-sessie gehad. Ik voelde me de dagen daarna heel fijn en ontspannen. Toen op een gegeven moment toch de irritaties en nare dingen onvermijdelijk weer kwamen, faalangst is niet zomaar weg, wist ik hoe ik er mee om moest gaan. Ik voel me nu een stuk beter en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Beleidsontwikkelaar van een universiteit, 31 jaar, vrouw. 

De familieopstelling heeft mij veel zelfkennis gegeven en verborgen gevoelens bloot gelegd. Het is bijzonder om te zien hoe Gertrudie bepaalde aspecten voelt, en hierdoor verborgen spanningen boven weet te halen. Het valt niet uit te leggen, je moet het gewoon beleven. Het leverde mij veel meer begrip en respect voor mijn beide ouders en voor mezelf op. Je laat deze onnodige verzwaringen direct los tijdens de sessie. 

Het was wat ik nodig had om nog meer uit de 4-daagse training te halen die ik daarna ben gaan doen. Daar ging ik nu veel lichter in."

Studente MBO, 18 jaar:

Ik blokkeer vaak bij examens, denk dan dat ik het niet kan en al bereid ik me dubbel voor, op het examen zelf komt er niets op papier. Ik heb naast dyslexie ook nog dyscalculie, dus de rekentoets is ook een ramp! Maar die moet ik wel halen, anders kan ik niet naar het HBO toe en dat wil ik heel graag. De 1e keer dat ik de rekentoets deed haalde ik een 2. Mijn rekenleraar noemde mij zelfs dom en zei dat ik harder moest werken. Dat terwijl ik al zo mijn best had gedaan. Nadat ik bij Dynamika twee consulten over mijn faalangst had gedaan, heb ik voor de 2e keer de rekentoets gedaan. Ik kon mij goed ontspannen tijdens de toets en blokkeerde niet. Ik heb nu een 6 gehaald en ben er heel trots op."

Directeur, 42 jaar:

Ik heb altijd veel moeite met lezen gehad, deed uren over een aantal pagina's. Nu heb ik in één weekend een heel boek met veel plezier uitgelezen."

Beleidsmedewerker, 36 jaar:

Ik heb altijd gevochten tegen het idee dat ik dom ben, terwijl ik nota bene op de universiteit heb gestudeerd. Altijd het idee dat wat ik doe niet goed genoeg is. Ik nam veel werk mee naar huis, piekerde veel. Ik heb daarover een opstelling gedaan en het is helemaal rustig in mijn hoofd geworden. Ik voel me veel zekerder over mezelf. Ik wil nog wel wat tips over hoe ik gemakkelijker stukken kan schrijven, maar maak me er niet meer zo druk over".