website element

Tips & Trucs

Lees gemakkelijker, onthoudt gemakkelijker informatie, krijg meer energie of zie beter! De volgende tips helpen daarbij. Wil je nog meer tips, lees onze boeken!

Mindmappen

Mindmap-dyslexie-boekDe beste tip die we je kunnen geven is om te gaan mindmappen, d.w.z. het opschrijven van informatie:

  • die anderen je vertellen en die je wilt onthouden;
  • die je leest in een boek en wilt onthouden;
  • als je zelf iets wil vertellen en via deze manier je gedachten wilt ordenen;
  • als je een idee op papier wilt zetten en je gedachten wilt ordenen.

Koop een pak schrijfstiften en gebruik verschillende kleuren bij het maken van een mindmap:

  • begin met noteren van datgene wat het eerste in je op komt, ook al lijkt dat voor jou onlogisch of te simpel of onnodig!
  • werk met kleuren: gebruik of ontdek welke kleuren voor jou het beste of prettigste werken;
  • gebruik symbolen, plaatjes en steekwoorden, werk met schema's, dat wat jij prettig vind;
  • hoe meer je het gebruikt, des te meer het voor je gaat werken!

Je kunt ook dit filmpje bekijken om nog wat tips op te doen! Alle overige instructies over het mindmappen vind je in hoofdstuk 8 van het boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie!"

Agenda-Mirjam

De mindmap-Agenda!

Vergeet geen afspraken meer, plan je vrije tijd of rustmomenten in en noteer alle ideeën die je in de loop van de dag hebt. Het kan allemaal en nog veel meer met deze handige Mindmap-Agenda die is ontworpen door Mirjam van Beekum.

Elke week staat op twee pagina's met alle mogelijkheden om dit volgens jouw eigen inzichten en voorkeuren in te vullen. Meer weten? Klik hier.

 

Mindmap-programma's

Mindmappen is dus een geweldige techniek om informatie te onthouden en te reproduceren. Het is een techniek die heel goed past bij de manier van informatie verwerken van conceptueel denkers. Er zijn tegenwoordig ook heel handige mindmap-programma's voor op de computer, telefoon en tablet. SimpleMind is bijvoorbeeld een heel fijne en kun je gratis een maand uitproberen:
http://www.simpleapps.eu/simplemind/

Meelees-programma's

Lezen gaat vaak gemakkelijker als je een stem hoort die de tekst hardop voorleest. Het is aan te raden om zelf zoveel mogelijk mee te lezen. Er zijn heel veel programma's beschikbaar die geschikt zijn voor het meelezen van E-boeken en studieboeken voor op tablets, telefoons en computers. VoicedreamKurzweil en Claroread zijn daarvan enkele voorbeelden. Een specialist op dit terrein kun je vinden op de volgende website: www.injona.nl

Tips om te studeren

Luister naar deze Podcasts van Lely, Maarten en Julia: 

Meer podcasts met tips van onze ex-klanten en deskundigen kun je beluisteren op deze pagina. 

Cranio-sacraaltherapie

Cranio-sacraaltherapie is een waardevolle therapie voor volwassenen (en kinderen) met dyslexie, ADHD en/of ADD. Een behandeling met deze therapie kan er ook voor zorgen dat de letters in een tekst minder gaan dansen, dat je meer rust en ontspanning in het lichaam ervaart en o.a dat je helderder in je hoofd bent. Sjan Verhoeven is cranio-sacraaltherapeut, maar met deze link vind je ook een therapeut bij jou in de buurt.

De Daisyspeler

Dit is een soort van draagbare CD-speler die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Met de Daisy techniek kan op één standaard cd-rom een heel boek  worden opgeslagen. In een Daisyboek is het heel gemakkelijk om pagina's, hoofdstukken, paragrafen en alinea's, terug te vinden. Een boek lezen met op de achtergrond de gesproken tekst van de Daisyspeler, helpt om de tekst gemakkelijker tot je nemen. Het voordeel boven een studieboek lezen op bijvoorbeeld een tablet of computer, is dat de Daisyspeler meerdere leessnelheden kent, waardoor je hem kunt aanpassen aan je eigen leessnelheid.
Meer informatie over de Daisyspeler zelf is te vinden op o.a.
https://nl.optelec.com/producten/cat1/d-daisyspelers-dyslexie 

Bij de 'Anders Lezen' Bibliotheek kun je ingesproken studieboeken aanvragen of zelfs in laten spreken. Tel.: 0486 - 486 486 of kijk op www.dedicon.nl

De ABC-wijzer

Voor een ieder die het ook moeilijk vindt om het alfabet te onthouden, maar wel met een zekere regelmaat iets moet opzoeken in bijvoorbeeld de bibliotheek, is er de ABC-wijzer. Deze is zelf te maken of kun je laten maken in de vorm van bladwijzer of pinkaart en bevat het gehele alfabet. Geplastificeerd gaat hij lang mee.

Maak je eigen ABC wijzer met het volgende document: klik hier.

Prismabril

Voor dyslectici die een bril dragen of op het punt staan er een aan te schaffen, is het handig om samen met een goede opticien (niet de goedkope winkels) te kijken of een prisma in de bril ervoor zorgt dat de letters in teksten minder gaan dansen of dat het gemakkelijker wordt om te focussen op de tekst. Veel dyslectici hebben daar baat bij.

De lichttherapielamp

Veel mensen met dyslexie blijken in de winter meer dan normaal problemen te hebben met afnemende energie. Werkstukken komen niet af, de concentratie is moeilijker vast te houden, van een tentamenweek moet je echt ‘herstellen’ en eigenlijk voel je je voortdurend moe…..
Waarom dit verschijnsel vooral zo toeslaat bij mensen met dyslexie, weten we (nog) niet.
Het kernprobleem is de vitamine D die je opdoet door zonlicht. Het lichaam slaat vitamine D weliswaar op, maar zes weken na de laatste zonnige dagen, is het reservoir leeg. 

Het is belangrijk om – wanneer het even mogelijk is - het daglicht buiten op te zoeken en in beweging te zijn. Dus: wat vaker op de fiets of een halte lopen, ook al is het koud buiten!
Blijkt dit toch niet voldoende, dan helpt de daglichtlamp je in een kuur van 10 dagen de winter door. Door gedurende de gehele winter te studeren of te werken (tot maximaal 16.00 uur) voor zo'n lamp voorkom je veel onrust en kun je je veel gemakkelijker concentreren.
Voor meer informatie zie: www.lichttherapie.nl

Tip: De huisarts raad overigens iedereen aan om, van september t/m april, extra vitamine-D pilletjes te slikken (Bijv. D10 van Orthica - we hebben geen aandelen in Orthica!). Dat helpt sowieso tegen de wintermoeheid waar veel mensen in Nederland last van hebben.

Dyslectisch Scrabble

Doe eens dol en laat dyslectici ook genieten van een potje scrabble:

Cynisch-scrabble-conceptueel-denken-adhd.jpg

Neem een standaard Scrabble spel bij de hand en speel het spel volgens de meeste geldende regels.

Slechts 1 regel wordt veranderd: 

Voor de schrijfwijze van een woord hoeft niet het woordenboek te worden geraadpleegd. Het enige criterium dat geldt is dat de schrijfwijze van een woord fonetisch kloppend is. Dat wil zeggen, een woord wordt geschreven zoals het klinkt!

Laat je vervolgens verbazen over hoeveel variaties er zijn op bijvoorbeeld het woord 'sienies' of kijk hoe leuk het woord 'taksie' eruit ziet.

Wij kwamen op 38 verschillende en fonetisch aanvaardbare variaties van het woord 'cynisch' uit. Jij wellicht nog meer?

Download hier onze GRATIS folder over dyslexie!