Links

Dyslexie

Dyslexiecoaches in heel Nederland: www.werkendyslexie.nl

 • Dynamika heeft een aantal coaches volgens haar visie en werkwijze opgeleid. Zij begeleiden zowel kinderen als volwassenen. U bent bij hen in goede handen.

Dyslexietips voor kinderen: 

 • Femke is dyslectisch en heeft zelf een website opgezet met tips voor kinderen én voor docenten. Met filmpjes, tips, uitleg en meer. Leuke website: www.dysheksie.nl

Verhelderende filmpjes over dyslexie en een andere blik erop:

Dyslexie is een Kans: HOI Foundation
 • De positieve kanten van dyslexie onder de aandacht brengen en daarmee kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen geven. Dat is een van de belangsrijkste doelen van de HOI Foundation. Klik hier voor activiteiten bij jou in de buurt.

Belangenbehartiging voor dyslectici

Vereniging Impuls & Woortblind : www.impulsenwoortblind.nl

 • Belangenvereniging voor voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

 • Activiteiten voor volwassenen met dyslexie: klik hier.

Aanvechten van een Negatief Bindend Studie-advies: www.avantadvocaten.nl

 • Patrick Folsche is gespecialiseerd in onderwijsrecht en heeft al veel dyslectische studenten geholpen een negatief advies aan te vechten.

Studeren en leren met dyslexie

Diverse leerhulpmiddelen: www.leerhulpmiddelen.com

 • Alexis Leerhulpmiddelen is gespecialiseerd in het ondersteunen van conceptueel denkende kinderen bij het leren, maar heeft ook hulpmiddelen voor volwassenen. Denk aan hulpmiddelen bij het rekenen, lezen en schrijven, maar ook bijvoorbeeld wiebelkussens en tips voor bewegen in de klas. Hebben ze iets niet, laat het hen weten, dan zoeken ze graag mee naar een passende oplossing. Aanbieding: Alexis Leerhulpmiddelen geeft jou als kennis of klant van Dynamika 10% korting op het hele assortiment, met uitzondering van de boeken (alle producten in Boekentips) en de workshops/ cursussen. De code die je dan bij je bestelling moet invullen is: Dynamika-10

Dyslectisch lettertype: www.dyslexiefont.com

 • Dyslectici hebben er nogal eens last van dat zij letters door elkaar halen. Christian Boer heeft daar een speciaal lettertype voor dyslectici voor bedacht. Zelf op je eigen computer / tablet te gebruiken! Luister hier zijn podcast.

Digistudies: www.digistudies.nl

 • Deze website helpt middelbare scholieren om met behulp van uitlegvideo's door hun examens heen te komen. Het online-platform is opgezet door iemand die zelf ook dyslexie heeft en het huidige scholieren gemakkelijker wil maken. Klik hier voor een kortingsactie!

Leren ondernemen, je bedrijf beginnen én een MBO diploma halen: I AM College

 • Niet speciaal voor dyslectici, maar wel opgezet door een dyslecticus die zag dat veel -  dyslectische en andere conceptueel denkende - jongeren geen starterskwalificatie hebben en door het schoolsysteem vermaald en uitgespuugd worden. Klik hier om je leven weer een positieve draai te geven. Luister ook naar Podcast 54.

Behandelaars en begeleiders

Dyslexie in het onderwijs: www.nelhofmeester.nl

 • Onderwijsspecialist Nel Hofmeester begeleidt door heel Nederland onderwijsinstituten, docenten en studenten op de onderwerpen 'dyslexie' en 'verschillen in informatieverwerking' vanuit de visie: leren en studeren vanuit je sterke kanten.

Leren lezen en schrijven voor kinderen: www.praktijkblom.nl

 • Een bureau in Rotterdam dat kinderen en pubers onderzoekt en begeleid met diverse leer- en sociaal emotionele problemen. Zij werken o.a. met BrainGym® en kijken ook naar de manier van informatieverwerking van het kind.

Begeleiding van kinderen met leerproblemen via Braingym: Braingym.nl

 • Een goede methode die jonge kinderen ook helpt beter te leren lezen en schrijven. Wil je een eigen instructeur bij jouw in de buurt? Kijk dan op deze pagina: www.braingym-nederland.nl

Leren leren vanuit het beelddenken voor kinderen: www.wholebrainlearning.nl

 • Lidewij Besnard werkt vanuit de BrainGym® en de LerenLeren methodiek met kinderen met verschillende leerproblemen. Zij werkt in Naarden-Vesting.

Begeleiding naar werk en zelfstandig wonen: www.studerenenwerkenopmaat.org
 • Stichting SWOM begeleidt Young Professionals met een arbeidsbeperking bij het vinden van een volwaardige functie, passend bij jouw talenten en kwaliteiten. Luister ook Podcast 74.

Cranio-sacraaltherapie: 

Logopedie

Een paar logopedisten die wij goed kennen en die het conceptuele denken ook meenemen in hun begeleiding:

Psychologen

Kinesiologie: 

Familieopstellingen en Innerlijk Kind Therapie in België:

Verbetering van de ogen

Veel kinderen, jongeren en volwassenen met dyslexie zien de letters dansen als zij lezen, of hebben vaak last van hoofd- of nekpijn, branderige ogen of lichtgevoeligheid. Daar is wat aan te doen door oogtraining of bijvoorbeeld een prismabril. Een aantal neuro-optometristen is hierin gespecialiseerd en kijkt dan hoe de verwerking van de visuele informatie in de hersenen en de samenwerking van de ogen verloopt.

Dyslexietesten

Het goedkoopst is het om via de huisarts een verwijzing te vragen voor een dyslexietest bij een BIG-geregistreerde psycholoog of orthopedagoog bij u in de buurt. Vraag wel aan hem of haar of hij/zij daar ervaring mee heeft.

Viavia kennen wij een aantal betrouwbare psychologen en orthopedagogen die testen afnemen:

 • Ede: Lenneke Kaptein. www.orthopedagogiepraktijk.nl

 • Amsterdam, Almere, 's Gravenhage en Raamsdonksveer: Praktijk Merkelbach.  www.praktijkmerkelbach.com

 • RID, heeft landelijk meerdere vestigingen: www.rid.nl Zij zijn wel vaak op kinderen gericht en de testen zijn veel duurder dan bij een reguliere psycholoog of orthopedagoog.

Overige hulpmiddelen

Meeleesprogramma's: 

 • www.injona.nl: De specialist op het gebied van meeleesprogramma's voor jouw tablet, telefoon of computer.

 • www.voicedream.com: Een erg fijn en gratis meeleesprogramma voor op je telefoon, laptop of tablet. Voor ongeveer 10 euro leest hij ook Nederlands voor. Kan in meerdere snelheden gezet worden.

Mindmappen op de computer: SimpleMind

 • Een handig programma voor het ordenen van informatie op de laptop, tablet, computer of telefoon.

De Daisyspeler: www.optelec.com

 • Voor meer informatie over de Daisyspeler, een soort CD-speler die gesproken boeken afspeelt in je eigen leestempo en wat helpt om een boek beter te lezen.

Ingesproken boeken: www.dedicon.nl 

 • Vraag ingesproken lees, studie- en werkboeken aan of laat ze inspreken om vervolgens op je Daisy-speler af te spelen.

Lichttherapie tegen winterdepressie en moeheid: www.lichttherapie.nl 

 • Met informatie over de day-light lampen die bijvoorbeeld helpen je beter te concentreren bij het studeren of ander intensief lees- en computerwerk.

Ondernemers

Wil je een eigen onderneming starten of heb je er al een en je zoekt daarbij ondersteuning? Deze volgende ondernemers staan voor je klaar en kennen wij persoonlijk!

ADHD en ADD

Belangenvereniging en informatie voor mensen met ADD: www.sadd.nl

 • Stichting ADD Nederland

Forum / lotgenotencontact voor mensen met ADHD: www.adhd-xtra.nl

 • Een onafhankelijk initiatief binnen Vereniging Impuls & Woortblind