Minder afleiding door snellezen!

Waarom zou je sneller willen lezen? Kunnen dyslectici überhaupt wel sneller leren lezen? Het antwoord is JA en Sjan legt in dit filmpje uit waarom dit zo handig is en waarom iedereen het kan:

Waarom zou je sneller willen lezen? 

Even een aantal feiten op een rij over lezen:

  • Veel dyslectici lezen gemiddeld 50 tot 150 woorden per minuut.
  • De gemiddelde leessnelheid (van niet-dyslectici) is 250 woorden per minuut.

Dyslectici zijn over het algemeen beelddenkers die nog sneller afgeleid raken door hun eigen beelden tijdens het lezen dan niet-dyslectici. Wanneer je leest vormt je geest allerlei beelden of plaatjes bij de tekst die je leest. Ook kan het zijn dat bepaalde woorden of zinnen associaties of herinneringen van jezelf oproepen. Dat vertraagt het lezen vaak enorm!

Bij een leessnelheid van 600 woorden per minuut STOPT je geest met het produceren van associaties, beelden of herinneringen die ontstaan tijdens het lezen. Boven die snelheid lees je alleen nog maar en kun je alle informatie in je opnemen die je leest. Dan kun je je dus ook beter concentreren! Dan wordt lezen ook veel leuker want je leert iets nieuws of beleeft in korte tijd een heel avontuur.

Wil je deze leessnelheid ook bereiken? Volg onze training of doe enkele coachgesprekken!

Wat is het record snellezen?

Snellezen-dyslexie-tekening-klok-stress-2.jpgVeel mensen claimen wereldrecordhouder snellezen te zijn:

  • Sean Adam (van wie Sjan het geleerd heeft) : 3850 woorden per minuut.
  • Anne Jones (las deel 7 van Harry Potter in 47 minuten) : 4251 woorden per minuut
  • Howard Berg (staat in het Guinness Book of Records) : 25.000 woorden per minuut
  • Maria Theresa Calderon (getest op een Amerikaanse universiteit met 100% geheugen voor de inhoud van de tekst) : 80.000 woorden per minuut

Wij zijn zelf al heel trots op het record van een klant van ons: 

Al na 1,5 uur oefenen tijdens een coachgesprek "Effectief werken met dyslexie" heeft een 54-jarige directeur van een internationaal bedrijf ons laatste record snellezen gebroken. Zijn beginsnelheid was 288 woorden per minuut. Dit is net iets boven de gemiddelde leessnelheid. Zijn eindsnelheid ligt nu op 3460 woorden per minuut. Dat is 13 keer zo snel. Hij kon van de gelezen tekst 4 keer zoveel navertellen als in het begin. Zo zie je maar dat ook als je al wat ouder bent, de hersenen nog heel flexibel zijn.

Leer ook snellezen! Meld je aan voor een cursus!

De clou van het snellezen

De clou van snellezen is niet dat je opnieuw leert lezen, maar dat je gaat lezen vanuit wat je weet en vanuit het weten dat je het kan. Dat vraagt een bewustwording van hoe je leest en is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het is wel voor iedereen haalbaar om die draai te maken.

Boek stoornis of intelligentieVeel dyslectici hebben spellend leren lezen - letter voor letter - en dat maakt ze tot langzame lezers. In het snellezen gaan we ervan uit dat je gewoon kunt lezen en dat het spellend lezen niet meer nodig is. We leren je om "radend" te lezen. Dat is een veel snellere manier van lezen waarmee je toch niets mist in het lezen. Veel dyslectici kunnen zich dit niet voorstellen, maar zodra ze eenmaal over de drempel zijn gestapt, willen ze niet anders meer.

Lees meer over het verschil tussen spellende lezers en radende lezers in hoofdstuk 3 van ons boek "Dyslexie: stoornis of intelligentie"

Bestel het boek.

Wil je jezelf leren snellezen? Lees dan hoofdstuk 8 en krijg alle instructies om het jezelf aan te leren!

Zij hebben het snellezen ook geleerd!

Luister naar de verhalen van Sander, Robin en Karen op onderstaande podcasts door op het ► icoon te klikken:

Ook een training doen?

Wil je net als Sander of Robin een training op o.a. het snellezen doen? Daarin is veel aandacht voor het slechten van de drempels die het sneller lezen zo kunnen afremmen.

Meld je nu aan!