website element

Boek: "Slimmer dan je baas"

Dyslexie op het werk

Auteurs:Sjan Verhoeven en Jan van Nuland
Uitgever:    Garant
ISBN-nr.: 978-90-8575-021-5
Pagina's:159
Winkelprijs:€ 18,20
Verschenen:2008

    

Een gemakkelijk te lezen en dun doe-het-zelf boek over dyslexie, ook met verhalen van andere dyslectici en oefeningen om beter te communiceren en schrijven die passen bij jouw manier van denken! 

Het boek is in elke boekhandel te bestellen, ook online. Bestel het nu! Er zijn al meer dan 4000 exemplaren verkocht!

Inhoud van het boek

Een boek voor dyslectici, van twee dyslectici.
De titel van het boek is bewust gekozen. Veel dyslectici doen werk dat onder hun intelligentieniveau ligt, vooral omdat zij op hun zwakke lees- en/of schrijfvaardigheden beoordeeld worden. Echter, hun inzicht in het werk en het grotere geheel daaromheen, de ideeën die zij hebben om het werk te verbeteren, brengen hen nogal eens in conflict met hun leidinggevenden. Dit boek geeft handvaten om die discrepantie te verminderen.

Veel dyslectici krijgen tijdens hun schooltijd te horen dat er beter van ze wordt verwacht, dat ze slim genoeg zijn maar zich meer moeten inzetten of zelfs dat ze dom of lui zijn. Ook als volwassene op de arbeidsmarkt krijgen veel dyslectici vaak het label ‘vreemd’ of ‘onnauwkeurig’ opgespeld. Dit boek biedt weerwoord, door het begrip dyslexie in een breder kader te plaatsen en te laten zien dat dyslectisch denken weliswaar afwijkend kan zijn, maar daardoor juist verfrissend en aanvullend kan werken.
Aan de hand van heldere voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en citaten uit tal van interviews met dyslectici, wordt meer inzicht gegeven in onder andere de werking van het dyslectische brein en in de psychologische gevolgen van dyslexie. Daarnaast worden concrete handvatten en talrijke tips geboden om beter om te gaan met de lastige kanten van het lezen, schrijven, communiceren en organiseren van het werk. Er worden suggesties gedaan voor meer wederzijds begrip en ook de arbeidsrechtelijke positie van dyslectici komt aan bod.

Over de auteurs

De auteurs zijn ervaringsdeskundigen die vanuit hun eigen leven en werk als trainer en coach voor volwassenen met dyslexie, een breed scala van aspecten van dyslexie behandelen en daarmee nieuwe inzichten bieden.

Hoofdstukken

  1. Wat is dyslexie?
  2. De informatieverwerking van dyslectici
  3. De psychologische en emotionele kanten van dyslexie
  4. Lezen en schrijven
  5. De kunst van het communiceren
  6. De organisatie van het werk
  7. Winst in de werkomgeving

Recensies

Het uitkomen van het boek is aanleiding geweest voor een artikel in het Algemeen Dagblad: klik hier

Hans van de Velde, Ambassadeur van de vereniging Woortblind:

Dit is een uniek boek, de eerste in zijn soort, waarin nu eindelijk eens dyslectici zelf aan het woord komen en waardoor nieuwe inzichten in het fenomeen dyslexie ontstaan. De praktische tips zijn geweldig.