Breng je stress-niveau in balans! - Op een zondag in 2020

Een workshop met Henk Kooij, psycholoog.

17 mei gaat ivm de Corona-crisis niet door, maar meldt je vooral als je belangstelling hebt. Dan gaan we een nieuwe datum plannen.

 • Kom je regelmatig niet uit je woorden in spannende situaties? 
 • Heb je regelmatig last van stress? 
 • Voel je veel onrust in je lijf? 
 • Slaap je slecht of kom je regelmatig uitgeput thuis? 
 • Heb je soms of vaker problemen met je gezondheid die waarschijnlijk ook op het ervaren van stress terug te voeren zijn?

Dit zijn zo wat verschijnselen die met een aantal kleine praktische oefeningen flink te verminderen zijn. Oefeningen die worden gegeven in de workshop “Zing je stressniveau in balans!”

Spreekzingen

In deze workshop gaan we veel zingen. Zingen? Ja, zingen!  Dat kan natuurlijk veel weerstand oproepen. Dat hadden wij ook de eerste keer. En wij hebben ook ervaren dat het helpt. Dus ook als je niet graag zingt of denkt dat je niet kan zingen, kan deze workshop jou helpen. Ervaring met stem of zang is niet nodig. 

Luister ook naar de podcast met Henk Kooij over stress:

Uitgangspunt van de workshop:

Je stem is een uitgelezen instrument om je gezondheid te ondersteunen en stress te verminderen. Juist door te gaan zingen zet je je beide hersenhelften in en dat maakt het in balans brengen van je brein gemakkelijker. Veel stress ontstaat in het brein, door de manier waarop we dingen waarnemen of interpreteren en de hormonen die daar worden aangemaakt. Zingen werd al in de oudheid gedaan om stress te verminderen en deze technieken worden in de moderne tijd opnieuw toegepast. Het zorgt ervoor dat je niet wordt beheerst door je stress, maar dat je zelfregie krijgt in het reguleren van je stressniveau.  

Inhoud van de workshop:

Het is vooral een praktische workshop, met veel oefeningen en ruimte voor het stellen van vragen.

We gaan onder andere het volgende doen:

 • Theorie over de anatomie van je brein, het hormoonstelstel, de stem en het ademhalingssysteem;
 • Tonen maken voor onze organen en hormonen en hoe resonantie als instrument in te zetten;
 • Adem- en klank-hormoon-brein-oefening;
 • Simpele technieken leren om de stress te reduceren, waaronder "Spreekzingen";
 • Eenvoudig lichaamswerk in combinatie met stemgebruik.

Steeds zullen we met onze intentie de focus instellen om zo de gewenste resultaten te versterken.

Wil je meer weten over het werk van Henk Kooij? Luister dan hier (via Soundcloud) naar zijn podcast op ons Soundcloudkanaal of naar podcast nr. 26 op onze website (als je geen Soundcloud account hebt).

Praktische informatie:

 • Wanneer: Ergens op een zondag in 2020, de gehele dag van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Waar: Dynamika, Amsterdam
 • Kosten: Prijs:  €250,00 inclusief BTW
 • Voor wie: Voor mensen die zich herkennen in de kenmerken van dyslexie, ADHD/ADD, hoogbegaafdheid, dyscalculie en autisme en/of zij die in  de overgang zijn (omdat dit ook veel stress oplevert).
 • Lunch: Koffie, thee & soep zijn bij de prijs inbegrepen. In de lunchpauze is er tijd om je eigen meegenomen lunch te nuttigen en eventueel om even buiten te wandelen.
 • Aanmelding: Via email of via het contactformulier.
 • Aantal deelnemers: Minimaal 6, maximaal 15.

Heb je nog vragen, wil je er meer over weten. Bel Henk: 0625286785 of stuur een mail

Recensie:

Sjan Verhoeven: “In januari van 2017 startte ik met coaching bij Henk Kooij. Een onderdeel ervan was het spreekzingen, iets waar ik een enorme weerstand tegen had. Ik heb het toch gedaan en het leverde mij zoveel op dat ik er niet meer mee opgehouden ben. Zelfs de meeste klanten moeten er aan geloven als ze bij mij komen. Het helpt echt om beter te lezen (!) en beter te spreken voor een groep. Dit en nog veel meer gaan we doen in deze workshop. Dus ook als je niet durft te zingen of te spreken, kom dan toch naar deze workshop. Het belangrijkste dat het mij gebracht heeft is dat ik letterlijk mijn volle hoofd tot rust kan zingen/neuriën.”

Henk-KooijOver Henk Kooij:

Henk Kooij studeerde Psychologie in Leiden. In 1988 begon hij als eerste in Nederland zijn praktijk als stem/zang-psycholoog. In de jaren 90 groeide wereldwijd het aantal “klank-psychologen” en ging Henk bij velen van hen zijn kennis en vaardigheden uitwisselen en zich bijscholen.

Daarvoor werkte hij onder andere in het theater als acteur/zanger waar hij de therapeutische kracht van zang en theater ontdekte. Uit deze combinatie van ervaringen en kennis ontwikkelde hij zijn workshop “Stemontdekking” die hij internationaal gaf aan mensen die professioneel hun stem gebruiken. Onder zijn klanten bevonden zich ook veel trainers die AD(H)D, dyslexie, hoogbegaafdheid, etc hadden of die mensen met deze fenomenen trainden.

In 1992 ontdekte Henk het zogeheten “Hormoonzingen”. Hierbij kwamen zijn medische kennis en ervaring goed van pas. Hij ontdekte door onderzoek met collega’s dat dit “Hormoonzingen” meer dan 4000 jaar geleden al in het oude Egypte bekend was. Het is een vorm van zingen die direct zijn invloed heeft op de werking van onze hormonen en dus de stress in ons lichaam vermindert.

Meer informatie over het werk van Henk Kooij:

« terug naar overzicht